Hranirea sugarilor

Ghid de crestere pentru puii de catel


Ghid de crestere pentru puii de catel

Ai gasit un catel nou-nascut si nu stii ce si cum sa faci? Iata reteta magica (testata chiar de voluntari) pentru a-l aduce la varsta optima pentru adoptie:

1. Inarmeaza-te cu un biberon de la orice farmacie umana (sunt 2 tipuri de tetine: silicon si latex, luati una din fiecare pentru a nu intampina probleme); o cutie spatiosa; paturici absorbante si cu ceva rabdare.

2. Cumpara de la orice petshop un lapte praf special conceput pentru suplinirea laptelui matern. In cazul in care nu-ti permiti acest lucru, formula magica de lapte cu care il vei hrani pana pana la 4 saptamani: la 500ml de lapte de 1,8 grasime adauga un galbenus de ou, o lingurita de miere, un pic de sare si o picatura de ulei. Laptele trebuie sa fie caldut.

3. Da-i de mancare cat mai des posibil, cel putin in prima saptamana! De multe ori va scuipa biberonul, insa asta nu inseamna ca s-a saturat, ci doar ca inca nu si-a dat seama cum merge treaba.

4. Pana la 2 saptamani puiul nu isi poate face nevoile singur asa ca va trebui sa il stergi usor cu putina vata umezita cu apa calda pe burtica spre zona genitala ca sa il stimulezi.

5. Daca plange fara motiv e posibil sa aibe colici, asa ca pune-i din cand in cand in lapte putin ceai de menta sau un pliculet de baby drink (de la farmacia umana, special pentru colici). Daca tot plange pune-i langa el 2 sticle cu apa calda si un ceas de mana (va crede ca sunt batai de inima ale mamei); o perna electrica; o veioza a carei lumina sa bata spre el, incalzindu-l.

6. Ca orice fiinta, puiutul are nevoie, inainte de toate, de afectiune. Tine-l in brate si mangaie-l!

7. Pune langa el o jucarie de plus. Va fi cel mai bun prieten al lui.

8. Incepand din a doua saptamana de viata va incepe sa deschida ochisorii si sa cerceteze imprejurimile! Chiar daca inca nu vede si nu aude, stie cand esti langa el!

9. Au aparut dintisorii? E vremea sa descopere mancarea solida. Cumpara 500g de mancare uscata de buna calitate (de exemplu Royal Canin Starter). Lasa bobitele la inmuiat in putina apa sau lapte pana cand, prin amestecare, vei obtine o pasta. Ajuta-l sa manance cu degetul, sai impingandu-i usor botul in mancare ca sa-i prinda gustul. Pentru inceput, se poate amesteca cu mai mult lapte cu care a fost pana atunci hranit.

Si uite asa, zilele trec si te trezesti ca latra atunci cand deschizi usa sau ca maraie cand il ciupesti de spate… Inca putin si incepi deparazitarea, primul vaccin…al doilea…al treilea…BRAVO! Ai reusit! Nu a fost chiar asa greu, nu?

10. Prima deparazitare interna poate avea loc la varsta de 4 saptamani cu DRONTAL PUPPY – este o solutie lichida, de culoare roz ce se gaseste la orice cabinet medical si care se administreaza pe cale orala. Dozajul este de 1ml/kg. Rapelul se face la 7-10 zile.

Pentru a li se face primul vaccin este nevoie in prealabil de 2 deparazitari la interval de 7-10 zile.

Astfel, schema arata cam asa:
prima deparazitare – dupa 7 zile – a doua deparazitare – dupa 2 zile – primul vaccin – dupa 14 zile – al doilea vaccin – dupa inca 14 zile – al treilea vaccin si ultimul.

Sterilizarea femelelor se poate face dupa varsta de 4-5 luni, iar castrarea masculilor dupa 8-9 luni.

Sa nu crezi acum ca ti-am spus tot! Micile frumuseti le vei descoperi singur/a!