Stiai ca poti raporta politiei un caz de abuz?

PROCEDURA – RECLAMAREA UNUI ACT DE CRUZIME FATA DE UN ANIMAL
Pentru orice fapta constatata de catre o persoana interesata, in speta un reprezentant al unei organizatii de protectie a animalelor, dupa ce se ia la cunostinta direct sau prin interpusi de savarsirea unei fapte ce cade sub incidenta legii 205/2004 privind protectia animalelor modificata si completata prin legea 9/2008, dar neavand un organ abilitat de specialitate, competenta de cercetare cade in sarcina organelor de drept comun, se face o plangere penala in conformitate cu articolul 222 din Codul Penal, cu indicarea autorilor, descrierea faptelor si consecintelor create prin actiunea sau inactiunea sesizata, gradul de pericol social prin exemplul dat altora de a perpetua astfel de practici.
In conditiile in care in U.E. astfel de fapte au rezonanta in presa si sunt grav pedepsite, si cum Romania este tara membra a U.E., avem si noi o lege, dar fara instrumente de constrangere si o practica judiciara adecvata.
Astfel orice fapta penala, poate fi constatata de catre organele de politie la flagrant prin apel la 112, de catre un inspector de la autoritatea de resort care trebuie sa existe ca altfel legea nu are suport, sau printr-o plangere la parchetul de pe langa Judecatoria locului faptei.
Plangerea trebuie sa cuprinda si probele, respectiv fotografii, film sau sa fie indicate martori care sa ateste faptele persoanelor, respectiv starea animalului ranit.
Fapta trebuie incadrata in textul de lege, articolul, litera etc. iar plangerea trebuie depusa la Parchet.
Se ia numar unic de inregistrare si se urmareste modul de solutionare.
La flagrant se cheama 112, Politia si pentru o mai buna si corecta solutionare unul sau doua posturi TV; poate si un cotidian ar fi bun de atras si de facut articole in foileton cu prezentarea organizatiei, scopul, practica europeana si stradania de a respecta drepturile animalelor.

Cum trebuie sa procedati
PROCEDURA DE RECLAMARE IN CAZUL INCALCARII LEGII DE PROTECTIE A ANIMALELOR, 205/2004, MODIFICATA DE LEGEA 9/2008.
In mare, pasii sunt urmatorii:

Daca vedeti ca cineva face rau unui animal (il abandoneaza intr-o statie, il bate, il tine intr-un lant de 40 cm, il omoara, etc, etc), gasiti un martor, doi si incercati sa retineti faptasul pe loc.
Chemati politia la fata locului (sunand la 112 sau mergand la cea mai apropiata circa de politie), ca sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului, date pe care le trece in procesul verbal. Toti trebuie sa semneze procesul verbal iar reclamantul trebuie sa primeasca o copie a procesului verbal din partea politistului, pe loc.
Faceti o plangere scrisa (nu orala!!!) la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) din localitate (in Bucuresti, DSV-ul se afla in curtea Spitalului Ilioara, sector 3, metrou Nicolae Grigorescu), pe care o lasati la secretariat si la care primiti un numar de inregistrare. (Nu plecati de acolo fara a primi numarul de inregistrare! !!). In 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspunsul scris la ea. Aceeasi plangere o lasati si la circa de politie cea mai apropiata si luati numar de inregistrare.

Observatii:

Daca nu puteti retine faptasul pana vine Politia, incercati sa obtineti date despre el: cum arata, unde sta (il puteti urmari)
E foarte important sa aveti macar un martor. Rugati-i pe cei din jur sa fie martori pe parcursul anchetei!
Mergeti cu legea in mana la cel mai apropiat sediu de politie si cereti in numele ei sa vina un agent la fata locului. Daca politistii nu vor sa vina pe criteriul ca “noi ne ocupam de oameni, nu de animale”, aratati-le pasajul din lege care specifica ca de implementarea ei raspund obligatoriu Politia si colaborare cu D.S.V.-ul. Cei mai multi politisti nu au auzit inca de acesta lege.
Cereti neaparat un proces verbal. Riscati ca fara el (e dovada scrisa) politistul “sa piarda pe undeva datele faptasului” considerand, tocmai, ca fapta lui nu este grava (doar daca ar fi facut rau unui om). S-au intamplat cazuri.
Ancheta propriu-zisa se face de catre D.S.V. impreuna cu Politia (DSV-ul nu are competente pe fapte infractionale – cruzimi) ci numai pe rele tratamente.
E bine sa stiti continutul legii chiar dumneavoastra si sa faceti referire in plangere chiar la articolele unde s-ar incadra cazul. (Nici cei de la DSV nu stiu uneori legea. Desi a aparut in 2004, au fost cazuri cand medicii de la DSV nu stiau de ea, actionand inca in numele Hotararii de guvern 1247/2003.
Puteti descarca aici Legea 205/2004 privind protectia animalelor (format pdf-se – deschide cu Adobe Reader) si Legea 9/2008 pt. modificarea legii 205/2004 (format pdf – se deschide cu Adobe Reader). Este bine sa existe in casa legea ca oricand sa fie la indemana dvs.
Daca aveti cazuri cu animale schingiuite (carora li s-a scos un ochi, li s-a rupt o labuta etc.), mergeti la un medic veterinar cu acesta pentru a fi investigat si a primi o dovada constatatoare din partea acestuia.
Daca aveti un cadavru de animal presupus otravit, trebuie sa il duceti imediat la examinare medicala, de unde primiti un certificat medical unde se specifica de catre medic cauza decesului.
Nu depuneti originalele documentelor (de ex. dupa expertiza medicala) ci atasati copii ale acestora.

Cruzimile fata de animale sunt sanctionate cu amenda penala (1.000-10.000 lei) sau inchisoare (6 luni – 3 ani).
Nu lasati faptele josnice nepedepsite! Altfel, acesti indivizi vor continua sa faca rau.

Model scris de reclamatie
Domnule Director ¹ / Comandant ²,
Subsemnatul …… domiciliat in ….., identificat prin CI serie … nr. …, va aduc la cunostinta ca in data de ……. s-a petrecut urmatorul fapt: persoana …. a facut ….. (dati detalii daca este cazul).
Aceasta fapta se incadreaza la art. … (se indica „rele tratamente”/ „cruzimi impotriva animalelor”, dupa caz) din legea de protectie a animalelor 205/2004 modificata si completata de legea 9/2008.
In conformitate cu art. … din legea mentionata anterior aceasta fapta se pedepseste cu amenda penala /inchisoare, dupa caz).
Martorii la acest incident sunt persoanele:
….. , tel. …..
Va rog sa luati de urgenta masurile care se impun.
Atasez prezentei reclamatii si legea de protectie a animalelor, in care sunt evidentiate prin subliniere articolele unde s-ar incadra fapta.
Nume, semnatura, e-mail, telefon
Data
–––––––––––––––––––––
¹ In cazul in care reclamatia este adresata DSV-ului
² In cazul in care reclamatia este adresata Politiei