Ce este în primul rând foarte important este să alegi un animăluț de companie care să reflecte personalitatea ta. Trebuie să-ți alegi animalul de companie în funcție de doza de energie zilnică pe care o consumi tu, dar și stilul tău de viață. Având în vedere că majoritatea cățeilor/pisicilor trăiesc în medie in jur de 15 ani este vorba cu siguranță de o relație de lungă durată, deci alegerea animalului de companie în funcție de aceste aspecte este foarte importantă.
Cele 5 sfaturi:
Două caracteristici pentru a avea succes în ceea ce privește educarea unui animal de companie sunt răbdarea și perseverența. Fără aceste două elemente obligatorii nu se pot realiza progrese semnificative. Trebuie să ai în vedere mereu faptul că tot ceea ce faci va aduce beneficii uriașe asupra vieții tale, asupra animalului de companie și a relației pe care o aveți.
Foarte important este de menționat și faptul că o relație bazată pe frica nu este soluția. Dacă animalul va deveni speriat de tine el nu va învăța lucruri noi, ci doar își va pierde încrederea. Adaptează-ți comportamentul în funcție de temperamentul animalului de companie și încearcă să îl educi prin metode ce nu conduc către o relație bazată pe frică.
Nu ceea ce funcționează pentru un anumit animal va funcționa pentru toți. Dacă ai reușit să educi un anumit aminal cu ușurință și crezi că așa va fi și cu următorul, află că acest lucru s-ar putea să nu fie chiar atât de simplu. Adaptează-te în funcție de răspunsurile pe care le primești din partea animalului.
Recompensele reprezintă cea mai eficientă modalitate prin care animalul își va da seama și va reține că ceea ce a făcut este un lucru bun. Ține minte însă că ele trebuie oferite imediat ca procesul de învățate să fie unul mai rapid.
Un alt aspect extrem de important este modul în care transmiți tu mesajul. Limbajul trupului și expresiile faciale au o influență foarte mare asupra mesajului pe care dorești să-l transmiți animalului de companie. Asigură-te că ești în control și comunici eficient atât verbal, cât și non-verbal.
Pana la urma catelul va dori sa te multumeasca pentru ca te iubeste sincer. Cere-i constant acelasi lucru (indiferent ca nu ai energie, chef etc in o anumita zi), adica nu e ok ca in o zi sa ii permiti sa sara pe tine, in alta zi pentru ca a plouat sau nu ai chef, nu mai are voie si asa mai departe. Recompensarea catelului cu lucruri bune trebuie facuta cateva luni si cat mai des pe saptamana.
Cu cat investesti mai mult in educare catelului, cu atat va fi un membru al familiei veritabil si va veti bucura ani la rand.