Chiar daca pare incredibil, la aceasta data 01.07.2008 a avut loc o intalnire memorabila privind protectia animalelor la nivelul Municipiului Bucuresti-Romania, intre proaspatul primar ales Sorin Oprescu si cateva ONG-uri.
Aceasta intalnire a fost posibila atat datorita celor doua initiative ale sen. Marius Marinescu privind completarea si modificarea celor doua legi:
- L. 205/2004 privind protectia animalelor si
- O.G.- 155/2001= L.227/2004.privind gestionarea cainilor fara stapan,
cat si intentiilor noului primar , de a rezolva o situatie pe care niciunul dintre primarii de pana acum ai Bucurestiului nu s-a ostenit macar sa o inteleaga, cu atat mai putin sa o rezolve.
In urma sedintelor de lucru dintre ONG-uri si autoritati a rezultat acest proiect care in acest moment este supus dezbaterii publice: Proiectul de hotãrâre privind deþinerea si controlul reproductiei câinilor si pisicilor în Municipiul Bucuresti.
Ne-a fost foarte greu sa convingem autoritatile ca reala problema o constituie lipsa controlului inmultirii animalelor de companie, caini si pisici aflate in proprietate privata, ca multi dintre detinatorii acestor animale refuza sa isi sterilizeze animalele chiar si atunci cand li se ofera acest serviciu gratuit.
Este suficient sa cititi mail-urile trimise de catre unii detinatori de animale care nu fac nimic altceva decat sa confirme ceea ce noi incercam sa demonstram de multi ani. Romanii refuza sa-si sterilizeze-castreze animalele. Este un subiect vast si trist care are la baza indolenta unora dintre oameni si desigur lipsa acestora de responsabilitate.
Daca va este mila de bietele animale, chinuite, otravite, accidentate, exploatate, abuzate,……va rugam sustinti acesta hotarare de consiliu, deoarece e singura capabila sa diminueze atat suferinta animalelor cat si a oamenilor (legat de animalele fara stapan ) indiferent daca acestia sunt sau nu iubitori de animale.
Aceasta hotarare va avea ca efect scaderea drastica a numarului cainilor si pisicilor fara stapan intr-un viitor apropiat si in acelasi timp reprezinta o rezolvare nu doar de moment ci definitiva… pe termen lung.
Asociatia Robi militeaza inca din anul 2000 pentru:
– identificarea animalelor cu proprietar,
– inscrierea acestora intr-o baza de date unica la nivel national,
– sterilizarea obligatorie a cainilor si pisicilor cu anumite exceptii,
deoarece acest set de masuri este singurul capabil sa rezolve situatia animalelor fara stapan. Nu am fi reusit performanta de a convinge consilierii PMB de necesitatea de a obliga proprietarii de animale fara drept de monta sa-si sterilizeze animalele daca nu am fi adus argumente gen legi din state in care democratia este la ea acasa si cu toate acestea cetatenii detinatori de caini si pisici sunt obligati sa si le sterilizeze sau nu au voie sa le lase sa se inmulteasca, contra unor taxe desigur, interdictii care i-au scapat de numarul mare de animale fara stapan.
Va rugam cititi cu atentie masurile luate de edilii din alte state, edili hotarati sa micsoreze nr. animalelor omorate prin ecarisaje.
Aceste materiale au fost transmise noua prin bunavointa Patriciei Obreja careia ii multumim din tot sufletul.
Cititi mai jos legile din cateva state in care nr. animalelor fara stapan a scazut drastic.
Los Angeles – aproba ordonanta privind castrarea si sterilizarea
http://www.knbc.com/news/15201441/detail.html?subid=10101581
Aceasta ordonanta introduce obligativitatea castrarii cainilor si pisicilor pana la varsta de 4 luni.
Owners who do not comply with the law would receive information on subsidized sterilization services. If their pets are not fixed within 60 days, owners could face a $100 fine or eight hours of community service. A third offense could result in a $500 fine or 40 hours of community service.
Cine nu se supune legii va primi mai intai informatii referitoare la serviciile de sterilizare mai ieftine. Daca nu si le castreaza in 60 de zile, vor plati o taxa de 100 dolari sau 8 ore in folosul comunitatii. Daca nici dupa aceasta nu si le castreaza amenda va fi de 500 dolari sau 40 de ore in folosul comunitatii
Primii pasi in incercarea unei relatii cu autoritatile au fost facuti de catre mine, Marilena Cristian, in anul 2000, in calitate de persoana fizica.
Intrigata de faptul ca autoritatile nu au luat nicio masura impotriva detinatorilor de caini si pisici, care abandoneaza animalele care le prisosesc, cat si de faptul ca ONG-urile infiintate si active la vremea respectiva nu sesizau autoritatilor aceasta problema, considerand ca aceasta este adevarata CAUZA a existentei cainilor fara stapan, am inceput sa strang semnaturi de la cetateni pentru sustinerea luarii unor masuri capabile sa stopeze acest fenomen.
Cu aceste tabele de semnaturi si alte materiale scrise, am batut rand pe rand la usa primarului general, primarilor sectoarelor 2 si 3 din Bucuresti, ministrului Administratiei Publice, primului -ministru, presedintelui ANSV-ului. Totii au fost politicosi, mi-au dat dreptate si … atat, din nefericire.
Iata cateva dintre petitiile initiate de catre Asociatia Robi, cat si raspunsurile primite.
SCRISOARE DESCHISA
DOMNULUI PRESEDINTE AL ROMÂNIEI, ION ILIESCU
Domnule presedinte,
Ingroziti de masacrarea cainilor comunitari, actiune declansata ca urmare a “Programului privind rezolvarea cainilor fara stapan din Bucuresti – perioada martie 2001 – martie 2002“, anuntat de primarul Capitalei, dl. Traian Basescu, si intrucat tratativele cu acesta au ramas fara nici un fel de rezultat, ne vedem nevoiti sa va cerem sprijinul pentru rezolvarea acestei probleme…
click aici pentru a citi mai departe
La aceasta scrisoare nu am primit niciun raspuns.
S.O.S!
Scrisoare deschisa Domnului Presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, Domnului Prim Ministru al Romaniei, Adrian Nastase, Domnului Presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, Liviu Harbuz, primarilor si tuturor OAMENILOR ce au pe langa minte si suflet…
click aici pentru a citi mai departe
La aceasta scrisoare am primit un singur raspuns de la Autoritatea Sanitar Veterinara.